wtorek, 7 stycznia 2014

Błonnik chroni przed astmą


O cudownych zaletach błonnika nie trzeba chyba nikogo przekonywać, ale będziecie pewnie zaskoczeni na wieść o tym, że włókno to może okazać się wysoce przydatne w zapobieganiu tak przykrej i obciążającej chorobie jak astma alergiczna. Bo w końcu co błonnik, który pobudza jelita do pracy, może mieć wspólnego z chorobą układu oddechowego?...
Związek między włóknem pokarmowym trafiającym do jelit a astmą spowodowaną przez choroby alergiczne wydaje się wyjątkowo luźny.

To tylko pozory
Naukowcom ze Szpitala Uniwersyteckiego w Lozannie udało się wykazać zależność między dietą bogatą w warzywa i owoce (czyli dostarczającą sporej ilości błonnika) a mniejszą intensywnością reakcji alergicznych prowadzących do ataków astmy. Mechanizm nie został jeszcze całkowicie rozszyfrowany. Najprawdopodobniej błonnik, który trafia do jelit, poddawany jest trawieniu przez bakterie fermentacji. Powstające ze sfermentowanych włókien krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe przedostają się do krwiobiegu i wpływają na rozwój komórek odpornościowych w szpiku kostnym. W eksperymencie z udziałem myszy wykazano, że kiedy zwierzęta eksponowano na działanie roztoczy znajdujących się w kurzu, wytworzone komórki odpornościowe wędrują do płuc i osłabiają przebieg reakcji alergicznej.

Dieta - klucz
Uczeni są przekonani, że podobne reakcje będziemy obserwować u ludzi. Na potwierdzenie tego, że błonnik jest nierozerwalnie związany z osłabieniem ryzyka wystąpienia alergii przytaczają fakt, że astma alergiczna pojawia się coraz częściej u osób pozostających na diecie typowej dla cywilizacji zachodniej: ubogiej w warzywa i owoce, a więc jednocześnie zawierającej małe ilości błonnika. Wzrost liczby zachorowań na astmę na zachodzie Europy notuje się coraz częściej od ok. pięćdziesięciu lat. W ciągu tego półwiecza dieta człowieka zmieniła się nie do poznania, a przede wszystkim zubożała w produkty naturalne i zawierające wiele roślinnych włókien. Teraz już związek błonnika z mniejszym ryzykiem wystąpienia astmy alergicznej wydaje się aż nazbyt oczywisty.

Włókno potrzebne od zaraz
Oczywisty wniosek nasuwa się sam: jedzmy warzywa i owoce. Dla zdrowia jelit, układu odpornościowego i płuc. Nawet, jeśli jeszcze dość długo nie uda się potwierdzić opisanych rewelacji na modelu ludzkim, zwiększenie ilości błonnika w diecie na pewno nikomu nie zaszkodzi. Korzyści pojawią się samoistnie.
Źródło: medicaxpress
Fot.: sxc


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się tym, co wiesz na temat zdrowia, napisz, o czym chcesz przeczytać.